restauracja włoska La grande Mamma w Krakowie

Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Włoskie restauracje to w większości polskich miast najpopularniejszy typ restauracji. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, sycące i ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej jemy pizze. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską degustują mniej znane potrawy – risotto, polentę i desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską należy zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele półproduktów rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w menu można znaleźć też nie tak znane włoskie potrawy, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz dania z wielu części Włoch. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.

Włoska kuchnia jest łatwa, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Wykwintne wino włoskie

Żadna knajpka włoska, która aspiruje do bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zaniedbywać wina. Kolacja we włoskim klimacie bez wyjątku powinien zawierać też wino. Kieliszek czerwonego wina to we Włoszech norma. nasze menu Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi oraz pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi mieć szeroki wybór win.

Charakterystyczna kuchnia włoska

Chcąc zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez wahania warto odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film

Dodaj komentarz