uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

We współczesności alergie typu pokarmowego pojawiają się z większą częstotliwością niż dawniej. Dobrze chociaż, że rozpoznawanie tego typu stanów również stoi na lepszym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do podstawowych objawów, które powinny wywołać zaniepokojenie należą: bóle jamy brzusznej, brak apetytu, często występujące biegunki, wymioty, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy migreny. Wskutek nietolerancji na gluten może pojawiać się też anemia spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby doświadczać powyższych objawów. Istnieje przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu diagnozę potrzebne mogą się stać zmiany sposobu odżywiania, a co za tym idzie – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wykluczyć sporo produktów żywnościowych. Niedozwolone są między innymi: pokarmy zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko wyroby piekarnicze, ale również różnego typu napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o skrupulatnym czytaniu listy składników produktów przetworzonych. Istotne jest też unikanie konsumpcji takich potraw, co do których nie posiadamy wiadomości na temat składu. Tak w przypadku żywności, jak i preparatów leczniczych.

Czytaj więcej na temat ciąża a nadwrażliwość na gluten
Różnego rodzaju konserwanty niemal na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak załamywać. Pozbawione glutenu pokarmy są współcześnie łatwo osiągalne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale nawet w większych sklepach. Prócz tego dużo piekarnii prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu wyroby. W menu dobrze jest umieścić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w pozbawionej obróbki formie. Dietę nietolerującego glutenu również można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet unikanie słodkich frykasów. Życie uczulonego na gluten pacjenta w wymiarze codziennym po prostu stawia wymóg większej uwagi w wyborze żywności oraz substancji leczniczych.

Dodaj komentarz